SOCIAL MEDIA

25.3.2021

Perinteinen Karjalainen leivonnainen - Karjalanpiirakka


Pääsin tänään mun rakkaan mummuni oppiin leipomaan karjalanpiirakoita💗 En oo siis koskaan leiponut karjalanpiirakoita itse, joskus kouluaikoina tehtiin muutaman kerran, mut siihen ne kerrat sit onki jäänyt..  Hän oli keittänyt jo puurot valmiiksi edellisenä iltana ja aamulla, kun menin niin siellähän oli jo taikinatkin valmiina odottamassa! ihan super mummu <3 Ei siinä sitten kauaa nokka tuhissut, kun lyötiin pulikka käteen ja alettiin opettelemaan pohjien tekemistä. Aluksihan se oli vähän vaikeata saada tasaisia ja pyöreitä kaikista, mutta kyllä se siinä pikkuhiljaa alkoi sujumaan paremmin koko ajan vaan. :) 
 
Kuva: Clasohlson

Nyt kaikki miettii varmasti, että noinko tasaisia olen kaulinut niistä.. :D Ei suinkaan, mulla oli onneks apuna Dumpling-muotti, jonka avulla pohjasta sai oikeasti ihan pyöreän jos se jäi epäsymmetriseksi kaulitsemisella.

Pohjat tuli valmiiksi ja on aika laittaa puurot täytteeksi ja aloittaa rypytys hommat :) Tämän vaiheen mä skippasin ihan suosiolla, koska eihän siitä olis mitään valmista tullut :D Piirakat paistetaan vielä uunissa korkeassa, noin 250-300℃ lämmössä noin 15-20 minuuttia, jonka jälkeen voidellaan voi-maitoseoksella heti paistamisen jälkeen. Kannattaa olla muuten tarkkana ton paistamisen suhteen, että lämpö pysyy korkeana koko ajan uunissa, jotta mehevyys säilyy piirakoissa ja kuoresta tulee rapea. Uunituore karjalanpiirakka ja päälle munavoita <3 ai että oli hyvää, vaikka itse sanonkin. :) Ihanaa, kun mummu jaksaa vielä opettaa uutta mulle ja leipoa mun kanssa näitä herkkuja! :) 


Tuleeko teillä leivottua karjalanpiirakoita itse? :) 1 kommentti :

  1. Liian paksu kuori ja karjalanpiirakat rypytetään, ei nipistellä,,maitoa ei voiteluun vaan voita ja tilkka vettä, maito liimaa ne yhteen haudutusvaiheessa. Kaulimella onnistuu ohueksi ja reilusti täytettä. Karjalanpiirakka pitää tehdä soikeaksi, kypsyy paremmin ja pysyy paremmin hyppysissä. Mutta kyllä nuo miullekin kelpaisi :D

    VastaaPoista