26.8.2021

Auton omistajan painajainen


 Mulle se sattuu ja tapahtuu noiden autojen kanssa sitten aina jotain. En voi edes käsittää enää, miten onnistun aina ostamaan autoista ne maanantaikappaleet. Olin pitkään ilman autoa, kun asuin Tampereella ja siellä pääsi hyvin kulkemaan julkisen liikenteen avulla, mutta takaisin muutettuani Raumalle päätin kuitenkin ostaa oman auton helpottaakseni liikkumista ja ostin silloin hetken mielijohteesta Mazdan.

 Auto toimi aluksi hyvin ja ilman ongelmia, kunnes kerralla pamahti ihme vikoja mitä kukaan ei osannut edes selvittää, mistä oireilut johtuivat. Silloin jo mielessäni toivoin, että pääsisinpä autosta eroon, jotta voisin ostaa uuden toimivan auton. Viat kuitenkin lopulta selvisi ja tein autoon kalliit huollot ja remontit ja pidin siitä hyvää huolta ja pääsin vihdoin nauttimaan toimivasta autosta, kunnes jotain tapahtui. 

04.11.2019 oli pimeä ja kylmä aamu, olin ajamassa yövuorosta kotiin, kunnes havahduin keskellä tietä hortoilevaan isoon peuraan ja samassa hetkessä tajusin sen juoksevan suoraan kohti autoani päin ja samalla silmän räpäyksellä se rysähti suoraan kylkeen. Olin tunteen ja pelon vallassa, kun ajoin tien sivuun, enkä osannut oikein tehdä mitään hetkeen, kukaan ei pysähtynyt tarkistamaan vointiani tai edes tarjoamaan apua sillä hetkellä. Keräsin itseni ja soitin hätänumeroon kertoakseni mitä oikein oli tapahtunut ja samalla, kun yritin kertoa tapahtuneesta purskahdin täyteen itkuun. Hätäkeskus rauhoitteli minua ja pyysi mennä tarkistamaan auton vauriot, kunnes huomasin ettei kuskin ovi edes auennut, ovi oli painautunut sisään ja ovi oli jäänyt jumiin. Siinä ei auttanut muu, kuin kiivetä hantin puolelta ulos tarkistamaan vauriot ja selvittämään voisiko autolla kuitenkin ajaa vielä kotiin asti. Tilanteen selvitessä sain kuitenkin kerättyäni itseni kasaan ja pääsin autolla ajamaan turvallisesti kotiin asti, vaikka matka tuntui loputtomalta. Myöhemmin selvisi, että vauriot oli niin suuret, että auto menisi lunastukseen ja joutuisin taas ostamaan uuden auton. Itselleni ei onneksi tapahtuneessa käynyt kuinkaan, vaikka pelon se ajamiseen hetkeksi jättikin, työmatkan ajaminen tuntui ihan hirveältä pitkän aikaa, ennen kuin pääsin peloista hellittämään ja työmatkan ajo alkoi tuntua taas ihan mukavalta.


Muutaman päivän päästä tapahtuneesta marssin päättäväisesti autokauppaan ostamaan auton ja löysin uuden auton itselleni, mukaani lähti silloin farmari Kia. Olin päättänyt, että "pientä" autoa en ostaisi, koska työmatkani taittuu isoa tietä kulkiessa ja matkan varrelta löytyy paljon eläimiä, kuten aikaisemmin jo todettiin. Taaskaan ei voinut toivoa muuta, kuin että auto toimisi ja vikoja ei ilmenisi ihan hetkeen. :D 

Vuosi vierähti kivasti ilman mitään ongelmia, kunnes koitti vuosi 2021.. Painajainen... Kesäkuussa alkoi sitten sattua ja tapahtua, olin ajamassa tallilta kotiin ja matkan aikana moottorin vikavalo alkoi vilkkumaan ja vauhti tyssäsi, kuin seinään. Taas tuli se tunne, että kuinka aina minulle voi käydä näin, ei siinä tilanteessa auttanut muu, kuin soittaa Falckin hinauspalveluun ja pyytä hinauttamaan auto korjaamolle. Vika selvisi onneksi nopeasti ja sain todella hyvää palvelua Rauman Käyttöautosta, jonne auto silloin hinautettiin. Auton sytytyspuola oli mennyt rikki ja vika saatiin nopeasti korjattua ja auto oli taas ajovalmiudessa. Mulle auto on, kuin lapsi ja siitä pidetään hyvää huolta ja huolletaan säännöllisesti merkkiliikkeessä, vaikka auto on kulutustavara ja osat kuluvat ja hajoavat, niin jotenkin on alkanut tuntumaan, että mun kohdalle ne suorastaan lahoaa käsiin aina. :D 

Oli mennyt muutama kuukausi korjauksesta ja olin ajamassa kiireellä töistä kotiin, jotta kerkeisin nukkumaan pienet päiväunet ennen uuden työvuoron alkua. Matkalla kuitenkin kävi taas niin, että samainen moottorin vikavalo alkoi vilkkumaan ja matka tyssäsi taas, kuin seinään. Olin niin vihainen ja kiukkuinen, etten tiennyt enää mitä olisin voinut sanoa siinä tilanteessa. Soitin jälleen kerran Falckin hinauspalveluun, että autoni saataisiin hinautettua korjaamolle ja vika korjattua, luojan kiitos kävi tuuri ja vika oli sama, kuin viimeksi, eli sytytyspuola oli mennyt rikki. Täytyy sanoa, että aivan loistavaa palvelua sekä hinauspalvelusta, että korjaamolta, homma sujui todella nopealla aikataululla ja erittäin hyvällä asiakaspalvelulla. Olen enemmän, kuin kiitollinen, että autoni on taas kunnossa. :D


 Eniten näissä tilanteissa, joita minulle on tienpäällä sattunut on harmittanut ihmisten välinpitämättömyys, ihmiset ei edes viitsi pysähtyä tarkistamaan tiensivussa olevaa autoa, jolla on hätävilkut päällä, että mitä on sattunut. Mikä ihmisiä vaivaa, onko se ihan sama mitä siellä on tapahtunut, kun ei pysähdytä vai miksi ajetaan vain ohi? Entä jos omalle kohdallesi sattuu tilanne ja joudut jäämään tiensivuun, miltä se silloin tuntuisi, kuin muut ajelisivat vain ohi, eikä välittäisi. Toinen ääripää tietenkin näissä myös on se, että kuvataan tapahtunutta ja vaarannetaan samalla muita liikenteessä kulkijoita omalla typerällä käytöksellä. Toivon syvästi kaikilta ihmisiltä välittämistä, pysähdy ja auta jos näet jonkun tarvitsevan apua! :) Välitetään toisista ja pidetään huolta. ❤

4 kommenttia:

 1. Ikävä kuulla, että on ollut hieman huonoa tuuria. Tuttavalla meinasi myös tulla tilanne eteen, että täytyi hinaus soittaa paikalle. Hän onnistui ajamaan betonikivetykseen niin, että autoon tuli melko pahat lommot. Kuitenkin sillä pääsi vielä eteenpäin, ja koti ei ollut kaukana. Toivottavasti jatkossa sinulla on parempaa tuuria! Olen samaa mieltä, että tulisi ehdottomasti pysähtyä tarkistamaan tilanne, jos joku on tien vieressä hätävilkut päällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti jatkossa onni suosii useammin :) Mukavaa kesän alkua sinulle :)

   Poista
 2. Kaikkea sattuukin tien päällä. Hyvä jos ihmisvahingoilta kuitenkin välttyy. Meillä oli lähellä, ettei hinaus pitänyt soittaa paikalle. Meillä auto nimittäin yhtäkkiä vain sammui. Ei mitään selitystä löytynyt asialle, se kuitenkin pääsi jatkamaan matkaa vielä. Tuo olisi kyllä tärkeä aina pysähtyä ja kysyä, voiko jotenkin auttaa tai onko jokin hätänä, jos näkee auton jossa on hätävilkut päällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No näinhän se on, koskaan ei tiedä mitä matka tuo tullessaan, kun lähtee liikenteeseen. Ehdottomasti pitäisi aina pysähtyä kysymään tarvitseeko, joku apua jos jostain syystä on pysähtynyt tien varteen, meillä kaikilla on kuitenkin velvollisuus auttaa muita tapaturman sattuessa. :)

   Poista