15.8.2024

Kireä kielijänne


Leikataanko kireä kielijänne vai ei?

Asiasta ollaan selkeästi montaa mieltä ja myös meidän kuopuksen kohdalla asiaa on pohdittu useampaan otteeseen. 

Synnärillä kuopuksella todettiin jo kireä kielijänne, mutta asialle ei tehty mitään, kun imetys sujui vielä silloin hyvin. Meni kuitenkin vain muutama päivä kuopuksen syntymästä, kun imetys loppui kokonaan, kun imuotetta ei vain enää löytynyt ja siirryttiin pulloruokinalle. Synnäriltä saatiin aika imetyspolille, jossa lääkäri tutkisi vielä kielijänteen. Imetyspoli käynnillä lääkäri oli kuitenkin sitä mieltä, että leikkaukselle ei ole tarvetta toistaiseksi, kun pulloruokinta kuitenkin sujuu. 

Pian käytiinkin useamman ihmisen kanssa keskusteluja kireästä kielijänteestä, mukana on ollut lääkäreitä, hoitajia ja vanhempia joiden lapsilla on ollut kireyttä. Neuvolassa hoitaja kehotti meitä lähtemään yksityiselle näyttämään kielijännettä, koska kieli jää taakse, eikä tule ulos suusta kunnolla ja on malliltaan herttamainen. Syömisen haasteet ovat myös lisääntynyt kireän kielijänteen vuoksi viime aikoina. 

Aloin heti selvittämään ja etsimään alan ammattilaista, jonka vastaanotolle pääsisimme kireän kielijänteen vuoksi. Lähin ammattilainen löytyi Turun Terveystalosta, jonne varattiin aika meidän kuopuksella. 

Nyt voin huokaista helpotuksesta, kun saimme vihdoin ammattilaisen näkökulman asiaan.. Lääkäri oli ehdottomasti sitä mieltä, että kielijänne katkaistaan, koska suurella todennäköisyydellä kireys aiheuttaisi iän myötä lisää harmia meille. Toimenpide oli nopeasti ohi ja kuopus oli niin reipas potilas, etten kerinnyt kunnolla edes tajuamaan, että koko toimenpidettä tehtiin. 

Leikkauksen jälkeinen ilta ja yö meni hyvin ja nyt meillä alkaa kotihoito ja jumppaaminen ja toivotaan, että syöminen ja kaikki muutkin asiat paranevat tämän pienen toimenpiteen myötä. Olen kiitollinen, että lähdimme yksityiselle asian kanssa ja saimme vihdoin haluamaamme hoitoa! 💛



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti