8.8.2021

Luottamus vaihtui pelkoon

Kuva: Suomen Ratsastajainliitto

Yleensä en tartu median uutisiin tai kommentoi niitä millään tavalla, mutta itse hevosharrastaja tämä uutisointi aiheesta kolahti suoraan sydämeen. Jos ihan suoraan sanotaan niin aivan järkyttävää touhua.. Ikävä kyllä tätä ei pystynyt edes katsomaan kunnolla, vaikka laji onkin mieluisa itselle, tällä kertaa toiminta oli vaan aivan järjetöntä. Esteratsastus on yksi viisiottelun laji olympialaisissa, jossa ratsastajalle arvotaan hevonen ja heillä on noin 20 minuuttia aikaa tutustua toisiinsa ja tällä tutustumisella tulisi rata suorittaa virheittä. Näin lyhyt tutustuminen vieraaseen hevoseen ennen suoritusta voi olla vaarallista ratsastajalle ratsastajalle sekä hevoselle, kyseessä on kuitenkin 120 cm korkuinen esterata. Videot ja kuvat puhuvat puolestaan tällä kertaa ja uutisointi on aiheesta käynyt kuumana hevosihmisten piireissä.


Keskustelu käy kuumana, kun Saksalainen ratsastaja riuhtoo kovakouraisesti ja lyö stressaantunutta hevosta raipalla, tämän kieltäydyttyä hyppäämästä esteitä ja suorittamasta rataa, ja mikä tekee tästä asiasta vielä järkyttävämmän on se, että valmentaja kannustaa lyömään hevosta kunnolla ja samalla hetkellä valmentaja itse lyö nyrkillä hevosta. 😱 Onneksi kyseinen valjentaja joutui vastuuseen ja sai odotetusti lähtöpassit olympiakisoista. Tämä ei missään tilanteessa ole mielestäni sallittua, että aletaan riuhtomaan ja lyömään hevosta väkivaltaisesti, jos se ei ole halukas työskentelemään kanssasi. Missä oli järki kyseissä tilanteessa??! Muitakin vastaavia tilanteita nähtiin lajissa, mutta tämä pomppasi uutisissa kyllä ihan kärkeen hetkessä ja aiheutti keskustelua ja huolta hevosten hyvinvoinnista.


 Olen itse nähnyt videon ratsastajan suorituksesta ja videolta näkee selvästi, että ratsastaja on hermostunut ja stressaantunut, kun hevonen ei toimi halutulla tavalla. Hevonen aistii ratsastajan pelon, jopa ratsastajan korkea pulssi voi saada hevosenkin pulssin kohoamaan. Video pisti todella miettimään, että onko se kultamitali nyt sitten tuon rääkkäyksen arvoista? eikö ratsastajalla ollut mitään tunteita hevosta kohtaan? miten joku ihminen voi sortua tuollaiseen käytökseen? Ja miksi kaikesta syytetään itsepäistä hevosta? Eikö ratsastaja ota mitään vastuuta omasta käytöksestä tässä tilanteessa ja katso peiliin ja mieti omia hevosmiestaitoja?? Jos hevosmiestaidot puuttuvat täysin on selvää ettei kannata lähteä kisaamaan vieraalla hevoselle arvokisoihin. Ratsastuksen pitäisi olla nautinto ei kärsimystä! Hevosen ja ratsastajan välillä pitäisi olla luottamus ja yhteys, jotta hevonen voidaan viedä uusiin ja vaikeisiin tilanteisiin, tässä sitä yhteyttä ei oltu saatu luotua, eikä ihme koska ei kukaan saa 20 minuutin aikana luotua hevoseen täyttä luottamusta vaan siihen vaaditaan useita vuosia, jotta se saadaan rakennettua!


  Se nyt on ihan selvää, että uutisointi aiheesta jatkuu pitkään ja toivon todella, että asia otetaan esille ja sääntöjä muutetaan tai laji poistetaan kokonaan ohjelmasta. Esteratsastus vieraalla hevosella ei mielestäni ole oikeudenmukainen laji ohjelmaan, koska luottamusta ei saada rakennettua niin nopeasti hevosen ja ratsastajan välillä ja taso on kuitenkin korkea.Kuva: https://www.is.fi/olympialaiset/art-2000008178366.html1 kommentti:

  1. Ehdottomasti odotan jo pimenevää syksyä ja ennen kaikkea sitä, että saa laittaa kynttilät palamaan♥

    VastaaPoista