29.5.2023

Vanhemmuus ei ole kilpailu!

Mieti hetki millainen äiti tai vanhempi sinä olet?! 😊


Elämäni muuttui merkittävällä tavalla, kun tulin äidiksi. Äitinä oleminen on etuoikeus ja merkityksellinen asia, johon kuuluu rakkautta, iloa, riemua, turhautumista ja voimattomuutta, sekä oman heikkouden ja epätäydellisuuden kohtaamista. 

Perheestä on lupa olla ylpeä ja siitä kuuluu nauttia ja iloita joka hetki, välillä on myös lupa olla ärtynyt, väsynyt ja heikko, eikä se silti tee sinusta yhtään huonompaa vanhempaa. Äitiyden myötä sitä oppii sietämään monia asioita eritavalla ja organisoimaan arjen tehokkaaksi, sekä myös luopumaan kaikesta turhasta. Äitiys ja vanhemmuus on vaikka mitä, mutta kilpailu se ei missään nimessä ole!

Olen törmännyt useasti siihen, miten äidit vertailevat omia kasvatusmetodejaan, jonkun toisen ihmisen kasvatukseen ja alkavat potemaan huonoa omatuntoa siitä, että olisi itse epäonnistunut oman lapsen kasvatuksessa, kun juuri sinun lapsesi ei tee vielä jotain asiaa, mitä toisen saman ikäinen lapsi tekee. Voit unohtaa itsesi syyllistämisen ja miettiä asiaa seuraavasti: Kukaan ei ole oikeasti täydellinen vanhempi! "Lapsi kasvaa parhaiten epätäydellisten vanhempien suojassa"
Opettelen itsekin vanhemmuutta vielä ja tulen tekemään varmasti monia virheitä, eikä ole heikkoa myöntää niitä toisille, koska yhdessä niistä selvitään ja opitaan samalla. Ensimmäisen lapsen kohdalla kaikki on uutta ja on ihan ymmärrettävää tehdä virheitä, vahvuutta on myöntää omat heikkoudet ja virheet, jotta niitä voi kehittää jatkossa, virheistä voi aina oppia! 😊 Jakamalla omat virheet muiden kanssa, saat tukea ja turvaa läheisistä 💙💛

Vanhemmuus on suunnattoman suuri vastuu ja joskus tuntuu, että yritämme suoriutua kaikesta yksin ja olla jotenkin parempia vanhempia, kun pystymme suorittamaan monenlaisia asioita päivän aikana kunnialla läpi, vaikka oikeasti voisimme keskittyä siihen mitä meillä on nyt ja tässä ja yksinkertaisesti nauttia elämästä. Lapset kasvavat nopeasti tässä vaiheessa, joten nyt siitä kannattaa nauttia, ettei kaduta myöhemmin! Ei kommentteja:

Lähetä kommentti