25.3.2024

Varhaiskasvatuksen aloitus jännittää




"On tärkeää, että varsinkin alussa päiväkodin ja vanhempien välillä on paljon vuorovaikutusta"


Varhaiskasvatuksen aloitus herättää paljon erinäisiä tunteita ja mietteitä. Itkettää, jännittää, naurattaa, surettaa, mietityttää ja samalla tuntuu niin haikealta, kun meidän esikoinen aloittaa päivähoidon. Omat tunteet heittelevät laidasta laitaan tällä hetkellä asian suhteen ja jännitystä lisää varmasti vielä se, että emme saaneet lapselle toivomaamme hoitopaikkaa, vaan joudumme turvautumaan ensin väliaikaiseen hoitoon ja vasta elokuussa pääsemme vaihtamaan pysyvään hoitopaikkaan. 

Keskustelua on herättänyt paljon aihe lapsen hoitoon viemisestä, vaikka vanhempi/vanhemmat olisivatkin kotona, kun hoitopaikkoja on kuitenkin liian vähän tarjolla tällä hetkellä monessakin kaupungissa. Asia tietysti mietityttää itseänikin, mutta ajattelen sen kuitenkin niin, että jokaisella lapsella on oikeus varhaiskasvatukseen, olivat vanhemmat sitten töissä tai kotona. Jokainen vanhempi tekee itse kuitenkin päätöksen siitä, onko lapsi hoidossa vai ei. 

Meille on Huhtikuussa syntymässä toinen lapsi ja syy miksi haluan, että esikoinen aloittaa nyt hoidon, on, että lapsi pääsee leikkimään oman ikäisten lasten kanssa, saa erilaista sosiaalista elämää, kun mitä kanssani kotona ollessa, tottuu myös muiden ihmisten seuraan ja antaa yksinkertaisesti myös minulle vapauden levätä välillä odotuksen viime metreillä. 

Päiväkodin alkaessa, aloitamme hoidon muutamalla päivällä viikossa, jotta lapsi saa rauhassa totutella uuteen arkeen ja sopeutua uusiin ihmisiin. Suureksi onnekseni olen itse kotona, joten hoitopäivän pituutta ei tarvitse heti myöskään venyttää kahdeksaan tuntiin, vaan voidaan aloittaa hoitopäivätkin lyhyemmillä päivillä kaikessa rauhassa lapsen tarpeet huomioiden. Minulle on kuitenkin ensisijaisen tärkeää lapsen hyvinvointi ja haluankin, että lapsen on kiva mennä hoitoon ja hän viihtyy siellä hyvin, vaikka varmasti lapsi tulee ikävöimään myös vanhempiaan hoidossa ollessa, mikä on ihan normaalia. Äitinä tulee jännitettyä kaikkia uusia asioita, vaikka todellisuudessa suurin osa jännityksestä on aivan turhaa ja lapsi viihtyy varmasti oikein hyvin muiden lasten kanssa, kun pääsee leikkimään ja touhottamaan.

On paljon myös käytännön asioita, mitkä uuden arjen aloituksessa jännittävät, kuten uudenlainen ajanhallinta, sairastelut, päiväkodista kotiin kulkeutuvat taudit ja niistä aiheutuvat taistelutoimet, sekä ennen kaikkea se, että osaanko huolehtia lapselle oikeanlaiset varusteet mukaan päiväkotiin. Onneksi aina voi turvautua päiväkodin henkilökuntaan, jotka varmasti auttavat ja huolehtivat, että me vanhemmat tuomme oikeanlaiset varusteet lapsille hoitoon. Ensimmäiset kuukaudet menevätkin uuden opetteluun ja virheitäkin varmasti tullaan tekemään, mutta onneksi niistä voidaan oppia ja pikkuhiljaa meistäkin tulee konkareita näiden hoito asioiden suhteen.

"Päivähoidon aloitus sujuu hyvin jos pohjatyö tehdään kunnolla"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti