1.6.2024

Vauvan vatsavaivat



Vauvojen vatsavaivat voivat johtua monesta eri asiasta. Vastasyntyneen vauvan suolisto ei ole vielä täysin kehittynyt ja kehittyminen jatkuu vielä vuosia syntymän jälkeen. Joskus syy vatsakipuiluun voi olla ilman nieleminen syömisen yhteydessä, elimistön reaktio maitoa kohtaan tai turvattomuuden tunne.

Kipeän vatsan tunnusmerkkejä voi olla välillä hankala tunnistaa sillä vauva voi ähistellä, pinnistellä ja vääntelehtiä paljon. Jos kuitenkin vauvasi jännittää vartaloa taaksepäin tai vetää jalkoja ylös vatsaa vasten on todennäköistä, että vauvalla on kipeä vatsa. Vauvan kasvot voivat muuttua myös punaiseksi kovasta ponnistelusta ja vatsa on turvonnut, sekä pinkeä koko ajan. Jos tunnistat edellä mainitut seikat omasta vauvastasi on syytä huolestua ja selvittää, mikä pienen vatsavaivoja aiheuttaa. 

Meillä vatsavaivat alkoivat pahentua kahden viikon iässä, kun aloitimme D-vitamiinin antamisen ja aluksi luulimmekin, että vatsavääntöä aiheuttavat pelkästään öljypohjainen D-vitamiini valmiste. Vaihdettiin nopeasti D-vitamiini tipat apteekista ostettuun Jekovit D3-vitamiini valmisteeseen, jonka pitäisi olla vatsaystävällisempi vauvalla, koska tipat eivät sisällä öljyä, vaan on täysin vesipohjainen valmiste.



D-vitamiini vaihdoksen jälkeen meni hyvin kuitenkin vain muutaman päivän ajan, ennen kuin alkoivat uudelleen kovat vatsanväänteet. Huutoa, itkua, ähistelyä, pinnistelyä ja vääntelehtimistä oli koko ajan, eikä vauva ollut lainkaan tyytyväinen. Jotain oli selvästi vieläkin pielessä ja aloimme pohtimaan voisiko vaivat johtua kuitenkin maidosta. Vauva on syönyt korviketta viikon ikäisestä ja käytössä on ollut Nestlé:n NAN Pro äidinmaitokorvike jauhe, eikä sitä tässä kohtaa jotenkaan käynyt edes itsellä mielessä, että maito voisi olla syyllinen vatsavaivoihin, koska samaa maitoa oltiin kuitenkin syöty jo pidempi pätkä ilman ongelmia. Päätimme kuitenkin vielä kokeilla vaihtaa maitoa ja etsin suoraan vatsaystävällisempää korvikevalmistetta ja suositusten myötä lähdimme kokeilemaan Nutrilon Omneo:n äidinmaidonkorviketta, joka on suunnattu koliikin ruokavaliohoitoon. Jo päivän kokeilun jälkeen vauvan vatsavaivat käytännössä hävisivät kokonaan ja meillä on jälleen tyytyväinen vauva! Tässä sitä taas huomaa, miten pienestä asiat voivat olla kiinni ja jokainen kortti on käännettävä jos vähänkin epäilee jotain. 



Aina oppii jotain uutta vauvan hoidossa! Eikä koskaan saisi ajatella, että jos jokin ruoka sopi aiemmin vauvalle, niin kyllä se nytkin sopii. Viisastuneena suunta eteenpäin ja kohti uusia haasteita! 💙



"Aina en voi olla paras oma itseni. Annan itselleni anteeksi etten ole täydellinen äiti"


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti